Sportkantines doen contant geld in de ban om veiligheid

01-10-2014 08:52

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/10/01/Po85NXRNXBYDM/index.xml

Leeuwen -



Contant geld wordt in sportkantines steeds vaker ingewisseld voor betalen met een pasje. Vooral tennisclubs lopen vanwege de veiligheid voorop.

Contant geld blijkt in hoog tempo uit de sportkantines te verdwijnen. Het aantal pinbetalingen neemt daarentegen razendsnel toe. Een groeiend aantal clubs, vooral in het tennis, accepteert zelfs helemaal geen contant geld meer. Dat concludeert Le Credit Sportif, een bedrijf dat aan honderden sportclubs kassa's levert. Vooral bij tennisclubs verdwijnen de euromunten en -briefjes snel ziet Pieter de Jong, van Le Credit Sportif. "Er zijn tennisclubs waar helemaal niet, of alleen nog maar in het weekend contant geld wordt geaccepteerd. Contant geld brengt nu een groot risico met zich mee. Een penningmeester die aan het einde van de week over de parkeerplaats moet lopen met koffer vol geld is nu eenmaal kwetsbaar."



Voor Ron Verhoeven, penningmeester van tennisvereniging LTV Haaren was de veiligheid van zijn barvrijwilligers de belangrijkste reden om helemaal te stoppen met contant geld. "We hebben meegemaakt dat een van onze leden in zijn winkel is overvallen, waardoor de leden snel overtuigd waren dat stoppen met contant geld zeer wenselijk was."



Tennisclubs lopen voorop omdat ieder bondslid over een persoonlijk pasje met magneetstrip beschikt. Met de pasjes kunnen spelers bijvoorbeeld een baan reserveren maar ze kunnen ook snel geschikt gemaakt worden om mee te betalen. Een derde van alle kantineaankopen bij tennisclubs wordt via deze pasjes betaald. Samen met de opkomst van pinnen wordt het contante geld zo verdrongen, minder dan de helft van de transacties werd vorig jaar contant betaald.



Bij tennisclub TV Sparta uit Nijkerk is contant geld bijna verleden tijd. Op dit moment wordt nog maar 1 procent van de betalingen daar met contant geld gedaan zegt clubvoorzitter Sibert van Leeuwen. "Op jeugdtoernooien betalen de kinderen nog wel eens met contant geld, maar in principe maken de ouders gebruik van hun betaalpas of ledenpas."



Ook bij hockeyclubs wordt steeds vaker met plastic afgerekend. Van de drie grootste sporten loopt alleen voetbal behoorlijk achter, in veel voetbalkantines is contant betalen de enige optie. "En de ledenpasjes van de KNVB zijn ook nog niet geschikt om mee te betalen", zegt De Jong. "Hier zit helaas geen magneetstrip of chip op."



9 jaar geleden

Sportkantines doen contant geld in de ban om veiligheid



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57